Ratna

Onze dochter Jill is in juni 2016 geboren. Van tevoren hadden we al bedacht dat we haar zouden gaan dragen. Het leek ons vooral praktisch en fijn om haar dicht bij je te hebben.  Eigenlijk hadden we gezegd dat dragen met draagdoeken echt niks voor ons was. Veel te alternatief en misschien zelfs ook wel gevaarlijk. Maar toen de draagzak die we hadden aangeschaft het niet helemaal bleek te zijn, ging ik toch voorzichtig eens googelen op zoekterm draagdoek… Juist op dat moment organiseerde iemand uit mijn zwangerschapsyoga klasje een ‘draagdoekenparty’. Toeval bestaat niet toch?

Tijdens deze avond leerde ik de verschillende manieren van dragen kennen en zag ik dat het dragen met doeken eigenlijk heel mooi is en dat er echt geen reden is om het als gevaarlijk te zien. Als je weet hoe je moet knopen zit je baby heel stevig in de doek. Dezelfde avond nog bestelde ik mijn eerste draagdoek en ging vervolgens aan de slag met YouTube filmpjes. Uiteindelijk heb ik ook een aantal draagconsulten gedaan bij een draagconsulent, een must als je echt mooi en goed wil leren knopen.

Inmiddels kun je wel zeggen dat ik verslaafd ben aan dragen. Ik vind het heerlijk om Jill dichtbij me te hebben en echt even in contact te zijn met haar. Tegenwoordig gebruik ik veel rugknopen en dat voelt echt alsof ik Jill de wereld laat zien en zij over mijn schouder meekijkt. Vaak met haar duimpje in haar mond, voor haar een teken van totale ontspanning. En dan al die mooie doeken met zoveel prachtige prints en van geweldige materialen. Ik ben niet gevoelig voor tassen of schoenen, maar draagdoeken… Overigens hebben we ook door middel van een draagconsult een hele fijne draagzak gevonden die we nog vaak gebruiken.

Het dragen van kindjes heb ik dus pas in 2016 ontdekt, maar werken met kinderen doe ik al jaren als juf in het basisonderwijs. In september 2017 heb ik de opleiding tot draagconsulent gevolgd bij het Instituut voor Hechting omdat ik graag (nieuwe) ouders enthousiast wil maken voor het dragen van hun kindje.

Sinds november 2018 mag ik weer ervaren hoe het is om zelf weer een kleine baby te dragen. Onze zoon Morris vindt het geweldig in de draagdoek- of zak!

In maart 2019 volgde ik de vervolgopleiding Draagconsulent 2, waardoor ik ook alles in huis heb om jullie te helpen bij dragen in speciale situaties.

Ratna en Jill_05

Charlene van der Gracht – www.stijlvolinbeeld.nl